Κτηματολόγιο στον Έβρο: Ένα μεγάλο πρόβλημα

Spread the love

Αποδέκτες των παραπόνων των κατοίκων του Έβρου έχουν γίνει επαγγελματίες του νομού που ασχολούνται με το κτηματολόγιο, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και τοπογράφοι μηχανικοί. Η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του Έβρου είναι αξιοσημείωτη.

Η πλειονότητα των κατοίκων του Έβρου δεν είχαν ενημερωθεί με τον οποιοδήποτε τρόπο από τον αρμόδιο φορέα του Κτηματολογίου, ότι από τον μήνα Δεκέμβριο έγινε η ανάρτηση των δικαιωμάτων τους στην ακίνητη περιουσία τους στην σελίδα του κτηματολογίου στο internet και ότι ο πολίτης είχε τη δυνατότητα μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κτηματολογίου να διαπιστώσει προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα του.

Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να ελεγχθούν με προσοχή όλα τα στοιχεία των ακινήτων και του δικαιωμάτων του καθενός κατά την διαδικασία της ανάρτησης και τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σ΄ αυτήν τη φάση (Ανάρτηση) και όχι στη επόμενη φάση διορθώσεων διότι η επόμενη φάση απαιτεί πολύπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες (πχ δικαστική απόφαση). Η πράξη μάλιστα έδειξε ότι τα λάθη στην ανάρτηση στα δικαιώματα επί των ακινήτων των κατοίκων του Έβρου, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Η πλειοψηφία όμως των πολιτών ενημερώθηκε για την ύπαρξη της ανάρτησης των δικαιωμάτων τους στα ακίνητα στο κτηματολογίου τελευταία στιγμή με την αποστολή απλών επιστολών μέσω ταχυδρομείου από το Κτηματολόγιο, οι οποίες ξεκίνησαν να καταφθάνουν στις οικίες των Εβριτών από τα τέλη Μαρτίου, αφού είχε ήδη λήξει η πρώτη προθεσμία υποβολής των ενστάσεων επί των αναρτήσεων ( 9 Φεβρουαρίου) και είχε δοθεί παράταση μέχρι τις 11/4/22. Οι ενημερωτικές επιστολές όμως με ευθύνη του Κτηματολογίου συνεχίζονται να παραδίδονται και ανοίγονται για πρώτη φορά δυστυχώς από τους κατοίκους του Έβρου ακόμη και μέχρι σήμερα δηλαδή μετά την λήξη της δεύτερης προθεσμίας στις 11/4/22. Πολλοί κάτοικοι του Έβρου δηλαδή  ακόμη μέχρι και σήμερα μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των ενστάσεων για τα λάθη των κτηματολογικών αναρτήσεων δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της ανάρτησης των δικαιωμάτων τους επί των ακινήτων τους, ώστε να ασκήσουν τον έλεγχο και τις απαραίτητες ενστάσεις για την διόρθωση της σωρείας λαθών που παρουσιάζει η ανάρτηση.

Η καθυστερημένη αυτή αποστολή μέσω ταχυδρομείου έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη δυσφορία και την αγανάκτηση πολλών πολιτών, ενώ συγχρόνως και φόβο διότι έχασαν την προθεσμία για την υποβολή των ενστάσεων για τα λάθη που έχει κάνει το κτηματολόγιο κατά την ανάρτηση της ακίνητης περιουσίας τους, στερώντας τους με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό και οικονομικά φθηνότερο νομικό βήμα για να διορθώσουν τα λάθη που παρουσιάζονται στην προσωπική τους ακίνητη περιουσία στην ανάρτηση του κτηματολογίου. Οι διορθώσεις που θα μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι του Έβρου στο επόμενο στάδιο μετά το πέρας της προθεσμίας στις 11/4/22 του κτηματολογίου θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρές, σε μία χρονική περίοδο που ήδη ταλαιπωρούνται οικονομικά λόγω των τραγικών γεγονότων που βιώνουμε.

Η όλη καθυστέρηση του κτηματολογίου ή των αναδόχων του περί αποστολής των δικαιωμάτων στους πολίτες, οι πλημμέλειες που εντοπίζονται από πλευράς κτηματολογίου καθώς και η σύγχρονη ανάρτηση δασικών χαρτών καθιστούν αναγκαία την παράταση και μάλιστα όχι μερικών ημερών αλλά πολλών μηνών. Για να γίνει μάλιστα η οποιαδήποτε διόρθωση απαιτείται συχνά νομική έρευνα από δικηγόρο και από τοπογράφο μηχανικό, έρευνες οι οποίες θέλουν τον απαραίτητο χρόνο, κάτι το οποίο δεν έλαβε σε καμία περίπτωση υπόψη το κτηματολόγιο.

Στην τακτική αυτή του Κτηματολογίου ο Δικηγορικός Σύλλογος αντέδρασε, διεκδικώντας τα δικαιώματα των κατοίκων του Έβρου στη δίκαιη μεταχείριση και στην νομική προστασία που δικαιούνται από τα λάθη και τις παραλείψεις του Κράτους . Η διαδικασία κατοχύρωσης δικαιωμάτων δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο που προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες σε ένα κράτος δικαίου.

Ωστόσο το κτηματολόγιο και η σημερινή  κυβέρνηση δείχνοντας  άλλη μια φορά το ανάλγητο πρόσωπό της και την αδιαφορία της στις δικές της πλημμέλειες  προς του πολίτες του Έβρου, δεν έδωσε την εύλογη παράταση της προθεσμίας για υποβολή ενστάσεων από τους κατοίκους του Έβρου, τα δικαιώματα των οποίων στην ακίνητη περιουσία τίθενται υπό αμφισβήτηση από τη σωρεία λαθών που παρουσιάζουν οι αναρτήσεις του κτηματολογίου στον Έβρο.

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Γνώμη»