«Νέρωνες» και «χριστιανοί»

Spread the love

Του Μάνου Λασκαράκη

Το έτος 64, όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά της Ρώμης που κατέστρεψε τα δύο τρίτα της πόλης, αρχικά διαδόθηκε η φήμη ότι την έκαψε ο Νέρωνας και την παρακολουθούσε παίζοντας τη λύρα του. Εκείνος για να αποποιηθεί την ευθύνη διέδωσε με τη σειρά του ότι την έκαψαν οι χριστιανοί και διέταξε την τιμωρία τους.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Νέρωνας εκείνο το διάστημα δεν βρίσκονταν καν στη Ρώμη οπότε είναι απίθανο να διέταξε την πυρκαγιά. Εξίσου απίθανο είναι βέβαια ότι την έκαψαν οι χριστιανοί.

Για την πραγματική αιτία της πυρκαγιάς, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε εικασίες, αλλά το μόνο βέβαιο σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι ότι ξεκίνησε από μια συνοικία με πολλά εύφλεκτα υλικά, σε μια εποχή όπου οι πυρκαγιές ήταν ένα συχνό φαινόμενο, με ακόμα πιο καταστρεπτικές συνέπειες από ό,τι στις μέρες μας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα προοδεύσαμε σε αρκετά. Αποκτήσαμε τεχνολογία που μας προειδοποιεί να απομακρυνθούμε από επικίνδυνες περιοχές και να κατευθυνθούμε προς μια ασφαλέστερη. Τρομάζω με τη σκέψη πόσα περισσότερα θύματα θα είχαμε αν δεν λαμβάναμε στα κινητά μας μηνύματα της πολιτικής προστασίας. Αποκτήσαμε μέσα πυρόσβεσης που, προφανέστατα, είναι ΑΝΕΠΑΡΚΗ με βάση το κλίμα στη χώρα μας. Εικάζω όμως, ότι σε μια αντίστοιχη φωτιά μέχρι πριν από μερικούς αιώνες, ίσως οι μισοί συμπολίτες μας να είχαν χάσει τα σπίτια τους, και ποιος ξέρει πόσοι τις ζωές τους.

Στις θεωρίες συνομωσίας όμως δεν βλέπω να κάναμε καμία πρόοδο… Μεταδίδονται πιο γρήγορα από τη φωτιά. Βούτυρο στο ψωμί του Νέρωνα η θεωρία ότι έκαψαν τη Ρώμη οι χριστιανοί. Ποια καλύτερη ευκαιρία θα έβρισκε να διατάξει την τιμωρία τους…; Βούτυρο στο ψωμί των «υπερπατριωτών» του Έβρου η θεωρία ότι οι μετανάστες καίνε τη γη μας. Με πρωτοπαλίκαρο τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Πάρη Παπαδάκη, να ξεσηκώνει μέσω των social media τους ακόλουθούς του να «κάνουν αυτό που ξέρουν καλά», που προσωπικά δεν θέλω να ξέρω τι σημαίνει στη γλώσσα τους…

Οι Ρωμαίοι δαιμονοποίησαν τότε τους χριστιανούς. Αργότερα οι χριστιανοί δαιμονοποίησαν τους εβραίους. Σήμερα αναζητούμε νέους δαίμονες…  Το μπαλάκι της ευθύνης είναι καλό να βρίσκεται σε ξένα χέρια. Άλλης εθνικότητας, άλλης θρησκείας. Έτσι ώστε οι ομοεθνείς και ομόθρησκοί να συνεχίζουμε ανενόχλητοι τις (περιβαλλοντικές) αυθαιρεσίες μας.

Η ευκολότερη δουλειά του κόσμου ψάχνεις να βρεις τους «χριστιανούς» και τους «εβραίους» της κάθε εποχής και να «διατάξεις» την τιμωρία τους. Το δυσκολότερο είναι να έχεις το θάρρος να βρεις τους «Νέρωνες». Γιατί σύγχρονοι «Νέρωνες», όπως τον φαντάστηκαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι υπήκοοι, μάλλον δεν υπάρχουν ή είναι εξαιρετικά σπάνιοι.

Θέλει θάρρος για να τους δεις ανάμεσα μας ή στον καθρέπτη, σε ένα λαό που από τις δέκα φορές που θα πάει εκδρομή στη φύση τις επτά κουβαλάει μαζί του ψησταριά και τις τρεις  κυνηγετική καραμπίνα. Που εκεί θα αμολήσει τα σκουπίδια και τα μπάζα του επάνω σε άλλα μπάζα, γιατί είναι βολικό τα μπάζα σου να είναι πλάι σε μπάζα μη νιώσουν μοναξιά, και γιατί η ανακύκλωση έχει το κόστος της. Που τραβάει το φράκτη στο κτήμα του σχεδόν μέχρι το φράκτη του γείτονα, μη τυχόν και απομείνει πάνω από μέτρο δημόσιος χώρος. Που στο τέλος της ημέρας θα απαιτήσει από τους αιρετούς που ψηφίζει και εκλέγει να φροντίσουν για οτιδήποτε βρίσκεται εντός του «φράκτη» της ιδιωτικής του ζωής και όχι στον από έξω δημόσιο χώρο, που χρειάζεται την ίδια μέριμνα και προστασία, όπως καθαρισμό, αντιπυρικές ζώνες, αναδασώσεις και άλλα που δεν είναι ειδικότητά μου να τα αριθμήσω.

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα των πορισμάτων για τα αίτια των πυρκαγιών στον Έβρο και την υπόλοιπη Ελλάδα: Κεραυνοί, ανθρώπινο λάθος, ημεδαποί ή αλλοδαποί εμπρηστές.  Ξέρουμε όμως, από όσα μας διδάσκει η Ιστορία, ότι η δαιμονοποίηση μειονοτήτων και κοινωνικών ομάδων, μέσω της διάδοσης ψευδών ειδήσεων είχε ως αποτέλεσμα μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως το Κυνήγι Μαγισσών, την Ιερά Εξέταση και το Ολοκαύτωμα.

Ο Μάνος Λασκαράκης είναι εκδότης της εφημερίδας “Η ΓΝΩΜΗ” και μέλος των PES Activists Αλεξανδρούπολης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα “Η ΓΝΩΜΗ”